Sohngaardsholm Slot

Sohngaardsholm Slot har en speciel plads i vores hjerter, da det er nabo til Arbejderbevægelsen Kollegium, hvor Martin boede, da vi indledte vores parforhold i 2005. Samtidig var det vigtigt for os, at holde bryllupsfesten et smukt sted i nærheden af Aalborg.

Det smukke slot Sohngaardsholm ligger højt og med en fantastisk udsigt over Aalborg. Slottet gemmer på en lang og spændende historie, der rækker helt tilbage til 1536, hvor Sohngaardsholm hed Filsted Ladegaard og hørte ind under Kronen, som ladegaard under Aalborghus slot.
 
Kronen solgte dog i 1664 gården med tilhørende gods til dronning Sophie Amalies godsinspektør og proviantskriver på Københavns slot, Hans Hansen Osten. Efter et ejerskifte overgik gården i 1678 til Johan Sohn, der var tidligere kornskriver ved Københavns slot. Sohn fik i 1688 kongelig bevilling til at kalde gården for Sohngaardsholm og kunne samtidig nyde adelige sædegårdsprivilegier. Johan Sohn døde imidlertid allerede i 1690, hvorefter gården i de næste ca. 100 år var i Benzon slægtens eje.
 
I 1885 købte Isidor Henius Sohngaardsholm, som siden Benzon slægtens farvel i 1786 havde haft en meget omskiftelig tilværelse med mange forskellige ejere.  Henius var polak og kom som 13-årig i lære i et lille brænderi. Som udlært brændevinsbrænder tog Henius i 1838 til Danmark, bare 17 år gammel. Her var han i de følgende år beskæftiget med at modernisere brænderier over hele landet, blandt andet også i Aalborg, hvor han i 1846 var medstifter af Aalborg privilegerede Sirup- og Spritfabrik og skaber af Aalborg Taffel Akvavit, bedre kendt som Rød Aalborg.
Cimbrertyren, eller bare "Tyren", blev betalt af De Danske Spritfabrikker, og er historisk uløseligt knyttet til De Danske Spritfabrikkers historie, idet den gamle spritfabrik netop var placeret på tyrens nuværende plads, indtil den måtte nedlægges i 1931, da Vesterbro blev brudt igennem.

Samtidig med overtagelsen af Sohngaardsholm trådte Isidor Henius tilbage som direktør for De Danske Spritfabrikker og gav sig bl.a. i kast med at bygge Sohngaardsholms nye hovedbygning. Opført i en moderne form for nederlandsk renæssance, står hovedbygningen der stadig og danner i dag rammerne om selve restauranten.

Selvom Henius flytter til København og dør i 1901, 80 år gammel, havde Sohngaardsholm Slot ikke set det sidste til slægten Henius. For i 1925 blev slottet og den tilhørende jord købt af Aalborg Kommune. Fem år senere foreslog Henius' søn Max Henius, der boede i USA, at der i slottet blev indrettet et udvandrearkiv. Det skulle blive verdens første, og et forbillede for mange andre lande. Samme Max Henius tog initiativ til, sammen med en række andre dansk-amerikanere, at oprette Rebild Nationalpark, samtidig med at han var initiativtager til rebildsfesterne.
 
I 1943 indtog den tyske værnemagt imidlertid slottet. Udvandrearkivet nåede at få flyttet alle sine ting ud, men meget af slottets indre blev ødelagt. Da krigen var ovre havde Udvandrearkivet ikke midler til at sætte slottet i stand og Aalborg Kommune brugte det i mange år til forskellige gøremål. Aalborg Kommune fandt dog ikke slottet bevaringsværdigt, og overvejede derfor at rive det ned. Den pompøse bygning blev dog redet af Rasmussen & Schultz A/S, som i de næste mange år brugte slottet til forskellige kontorformål.

I 2005 købte Anja Rørdam sammen med ven og tidligere kollega Stine Marie Pedersen og tre passive medejere slottet, som idag fungerer som gourmetrestaurant og festlokaler.    


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.